İlk kara delik görselinin aktarımında internet yetersiz kaldı: Uçakla veri transferi yapıldı

 
Hatırlayacağınız üzere birkaç gün önce dünyanın ilk kara delik görseli oluşturuldu. Görsel hakkında tam odaklanılamadığı tartışmaları süredursun bilimsel çalışmalarla ilgili ilgi çekici bir detay ortaya çıktı. Messier 87 galaksisinin merkezindeki kara deliğin devasa boyuttaki dosyalarının aktarımında internet ağı yetersiz kalmış.

Bildiğiniz üzere elde edilen görsel için 8 adet teleskoptan elde edilen veriler kullanılmıştı. 5 petabyte’lık boyuttaki verilerin depolanması için kullanılan HDD’lerin ağırlığı ise yarım tonun üzerindeydi.

EHT deneyinde bazal interferometri tekniği ile toplanan radyo sinyalleri aslında uzun süre önce toplanmış. South Pole Telescope’da oluşturulan veriler Antartika’nın kış şartlarında elde edildiğinden ulaşım problemlerinden olsa gerek bilim adamları verileri işleyebilmek için yaz mevsimini beklemek zorunda kalmışlar.
 
Internet üzerinden aktarımdan daha hızlı olduğu için 2 ayrı veri merkezine transferi uçaklarla gerçekleştirilen kayıtlar burada iki süperbilgisayar arasında senkronize edildikten sonra sıraya konularak nihai sonuç elde edilmiş.

''Sürpriz olmadı'' 

 
Son olarak Arizona Üniversitesi’ndeki bu işlemi yürüten hesaplamalı astrofizikçi Chi-Kwan Chan Ph.D. Çok sayıda GPU’dan oluşan sistemle elde edilen görüntüyü ilk gördüğünde çok da şaşırmamış. Zira bilim adamı M87’nin keşfi esnasında çoklu GPU’lu sistemde bazı simülasyonlar aracılığıyla zaten gerçek görüntüye yakın sonuçlar elde etmiş.