İmsak Vakti 02:00
Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen “Dijitalleşme Çağında Ulusal Güvenlik: Yeni Cepheler, Yeni Riskler ve 5G Ötesi Gerçeği” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda programa Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılım sağlarken, TÜBA Asli Üyesi ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan konuşmacı olarak etkinlikte yer aldı.
Rektör Nedim Sözbir, dijitalleşmenin günümüzde yalnızca teknolojik bir dönüşüm değil, aynı zamanda ulusal güvenlik açısından da kritik bir unsur haline geldiğine dikkat çekti. Güvenlik kavramının fiziksel sınırların ötesine geçtiğini ifade eden Sözbir; veri, iletişim altyapıları ve ileri teknolojiler ekseninde çok boyutlu bir yapıya evrildiğini belirtti. Dijital dönüşümün, ulusal güvenlik politikalarının yeniden değerlendirilmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Sözbir, bu alandaki akademik çalışmaların önemine işaret etti.
“Dijitalleşme yeni güvenlik alanları oluşturuyor”
Prof. Dr. Hüseyin Arslan, dijitalleşme sürecinin küresel ölçekte yeni fırsatlar sunduğu kadar ciddi riskleri de beraberinde getirdiğini ifade ederek konuşmasına başladı. Dijital teknolojilerin hızlı gelişimiyle birlikte güvenlik anlayışının değişim geçirdiğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Arslan, özellikle 5G ve ötesi teknolojilerin yalnızca iletişim alanını değil, tüm sektörleri dönüştüren altyapılar haline geldiğini vurguladı.
“5G sadece bir iletişim teknolojisi değil, stratejik bir altyapıdır”
5G teknolojisinin önceki nesil iletişim sistemlerinden farklı olarak yalnızca hız artışı sağlamadığını vurgulayan Arslan, bu teknolojinin nesnelerin interneti, akıllı şehirler, akıllı sağlık ve akıllı tarım gibi birçok alanda dönüşümün temelini oluşturduğunu ifade etti. Dijital dönüşümün günlük yaşamdan finans sektörüne, sağlık hizmetlerinden tarıma kadar geniş bir alanda etkisini gösterdiğini aktaran Arslan, bu yeni dönüşümün insan hayatını kolaylaştıran yeniliklerin yanı sıra yeni güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini ifade etti.
“Siber savaşlar yeni nesil güvenlik tehdidi”
Günümüzde savaşların artık yalnızca fiziksel alanlarda değil, dijital ortamlarda da gerçekleştiğini belirten Arslan, siber savaşların geleceğin en önemli güvenlik tehditlerinden biri olduğunu söyledi. Elektronik sistemlerin, iletişim ağlarının ve veri altyapılarının savaşın bir parçası haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Arslan, ülkelerin bu yeni tehditlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi.
Teknolojik bağımsızlığın ulusal güvenlik açısından hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Arslan, dışa bağımlı sistemlerin ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekerek yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesinin stratejik bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
Programın sonunda Rektör Nedim Sözbir tarafından Hüseyin Arslan’a teşekkür belgesi takdim etti. – DÜZCE
Yıldız Teknik Üniversitesinde uluslararası astronomi konferansı düzenleniyor
1
Petrol Ofisi Grubu, Motobike Fuarı’nda Maximoto Yağlarını Tanıttı
422 kez okundu
2
Aspirin kanser riskini azaltıyor mu?
322 kez okundu
3
Teknolojik dönüşüm dünyada bütün hızıyla sürerken Türkiye bu sürecin dışında kalıyor
310 kez okundu
5
“Meta” hakkındaki rekabet soruşturması sonlandırıldı
259 kez okundu
6
Araştırmacılar kalpte ‘mini beyin’ keşfetti
258 kez okundu
7
OPPO Reno13 Serisi, MediaTek Dimensity 8350 işlemcisi ile tanıtılıyor: Yapay zeka destekli güç ve performans
245 kez okundu
8
Amazon Prime Gaming için 9 oyun ücretsiz oldu
235 kez okundu
9
Yapay zeka pazarı 2030’a kadar 1,81 trilyon dolar olacak
231 kez okundu
10
Dünyada en çok çalınan yiyecek hangisi?
230 kez okundu
12
Arka kapısı olan yapay zeka, açık kaynaklı tedarik zinciri ve hacktivist ittifaklar: Kaspersky 2025 APT ortamı için öngörülerini paylaştı
213 kez okundu
13
Dijitalleşme çağında ulusal güvenlik
201 kez okundu
14
Yenilenen Casper Nirvana X700 ve X600 Kullanıcılara Yeni Yetenekler Kazandırıyor
194 kez okundu
15
Oyunseverler İçin Acer ED270 X ile Ergonomik Tasarım ve Yüksek Performans Bir Arada
192 kez okundu
16
Endrick’in Özel Üretim Irmão Tekela Kramponu EA SPORTS FC 25’te!
191 kez okundu
17
The Sims Oyunları Kış Aylarını Daha Sıcak Geçirmenizi Sağlıyor
189 kez okundu
18
WhatsApp paylaşım çubuğu ne işe yarıyor? İşte öne çıkan özellikler
181 kez okundu
19
2025’te Dünyayı Bekleyen 5 Siber Tehdit
174 kez okundu
20
Dünya’nın bütün çöplerini neden Güneş’e fırlatmıyoruz?
168 kez okundu
21
Electronic Arts 23 Tane Daha Erişilebilirlik Patentini Geniş Kullanıma Açıyor
168 kez okundu
22
Kanserli hücreler yapay zekayla tespit ediliyor
167 kez okundu
23
Kaspersky, Sanayi ve Üretim Odaklı Küresel Yapay Zeka İttifakı’na Katıldı
166 kez okundu
24
ESET siber güvenlikte küresel ölçekte verimlilik sağlıyor
166 kez okundu
25
Samsung One UI 7 Beta sürümü geleceğin mobil AI deneyimine kapı aralıyor
166 kez okundu
26
TECNO’nun Yeni Katlanabilir Telefonu PHANTOM V Fold2 5G Türkiye’de Satışa Sunuldu!
163 kez okundu
27
eFootball™’DA “Captain Tsubasa” FIRTINASI ESECEK!
160 kez okundu
28
Yapay zeka teknoloji devlerini nükleer enerjiye yöneltiyor
152 kez okundu
29
Google 2024’ün en iyi android uygulama ve oyunlarını açıkladı! işte listede yer alanlar…
152 kez okundu
30
Yapay zeka bir alanda daha kullanılabilir
149 kez okundu