İmsak Vakti 02:00
Getty Images 1994 yılındaki duruşmadan bir kare. ABD kamuoyunu yıllardır ikiye bölen ve yakın zamanda Netflix dizisine konu olan Menendez kardeşlerin yeniden yargılanma duruşması Ocak ayına ertelendi.
İki kardeş Lyle ve Erik Menendez, 1989’da anne ve babalarını öldürmeleri sonucu çarptırıldıkları ömür boyu hapis cezasıyla 30 yıldan fazla süredir hapis yatıyor.
Menendez kardeşler hakkında görülen yeni davada savcılık, Ekim ayında cezaların yeniden değerlendirilmesini ve şartlı tahliye edilmelerini talep etmişti.
Pazartesi günkü duruşmaya 56 yaşındaki Lyle ve 53 yaşındaki Erik telekonferans yöntemiyle bağlandı. Yeni davada, iki kardeşin serbest kalması lehine bazı akrabaları da tanıklık ediyor.
Hakim, duruşmayı 30 Ocak tarihine erteledi.
Görülmekte olan duruşmalarda hakim Menendez kardeşlerin serbest kalmasının yolunu açabilir, ancak iki kardeşin cezaevinden çıkmasının önünde halen engeller var.
MENENDEZ KARDEŞLER NE YAPTI?
Jose ve Kitty Menendez, 20 Ağustos 1989’da Beverly Hills’deki malikanelerinde yakın mesafeden defalarca vuruldu.
O sırada 21 ve 18 yaşında olan erkek kardeşler, polis sorgusunda, ebeveynlerini eve geldiklerinde ölü bulduklarını iddia etti.
1990’ın Mart ayında polis iki kardeşi tutukladı. 1993’te kardeşler ebeveynlerini öldürdüklerini kabul etti ancak yıllarca duygusal ve cinsel tacize uğradıklarını iddia etti ve cinayetlerin meşru müdafaa olduğunu savundu.
İhbar etmekle tehdit ettikleri babalarının kendilerini öldürmesinden korktuklarını iddia ettiler.
O yıllardaki duruşmalarda savcılar kardeşleri, ebeveynlerinin servetine erişmek için cinayetleri planlı bir şekilde işleyen zengin çocuklar olarak resmetti.
53 yaşındaki Erik Menendez ve 56 yaşındaki Lyle Menendez şu anda California eyaletinde müebbet hapis cezası çekiyorlar. Cezaları kapsamında şartlı tahliye olasılığı bulunmuyor ancak yeniden hüküm kurma dahil birden çok “serbest kalma” senaryosu var.
AİLE ÜYELERİ DE İKİYE BÖLÜNDÜ
Pazartesi günkü duruşmada bazı aile üyeleri de hazır bulundu.
Kitty Menendez’in kız kardeşi, 92 yaşındaki Joan Anderson VanderMolen, iki kardeşin serbest kalması lehine tanık olarak yer aldı.
Yürüteçle mahkemeye katılan Vandermolen, “Onların eve dönmesini istiyorum. Erik ve Lyle’ın yaşadıklarını hiçbir çocuk yaşamamalıydı” dedi.
Jose Menendez’in kız kardeşi 85 yaşındaki Terry Beralt da kardeşlerin serbest kalması lehinde tanıklık etti. Beralt, “35 yıl uzun bir zaman” diye konuştu ve Menendez kardeşleri cezaevine gitmeksizin görüp onlara sarılmayı istediğini dile getirdi.
Ancak tüm aile üyeleri bu konuda hemfikir değil.
Kitty Menendez’in erkek kardeşi Milton Andersen’in avukatı, kardeşlerin “acımasız” olduğunu ve “eylemlerinin aileyi paramparça ettiğini” savundu.
Avukatına göre Andersen, yeğenlerinin “suçlarının cezasını çekmek için hapiste kalmasını” savunuyor.
YENİDEN YARGILAMAYLA SERBEST KALABİLİRLER
Los Angeles Bölge Savcısı George Gascón, Ekim ayı sonunda yeni deliller ışığında kardeşlerin müebbet hapis cezalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Savcı Gascón, “Kardeşlerin disfonksiyonel aile yapısı içerisinde, tacize maruz kalarak büyüdüklerine inanıyorum” dedi. Cinayeti hiçbir sebep haklı gösteremeyecek olsa da, kardeşlerin “topluma olan borçlarını ödediklerini” söyledi.
Savcı Gascón’a göre, çocuklar üzerindeki cinsel ve fiziksel istismar hakkında günümüzde sahip olduğumuz derin kavrayışa o zamanlar sahip olsaydık, davanın ilerleyişi de farklı olabilirdi.
Gascón kardeşlerin cezaevindeki rehabilitasyon çabalarının da altını çiziyor.
Bazıları ise Gascón’un göreve yeniden gelebilmek için oy toplamaya çalıştığını söyleyerek Bölge Savcısı’nı eleştiriyordu.
Gascón görevini 2 Aralık’ta Nathan Hochman’a devredecek. Yeni Bölge Savcısı olacak Hochman’ın suçlara daha sert yaklaşacağı değerlendiriliyor.
30 Ocak’taki duruşmaya kadar hakim yeni tanıklıkları dinleyecek ve Erik-Lyle kardeşlerin cezaevi kayıtlarını inceleyecek.
Hakim, Menendez kardeşler hakkında yeniden hüküm kurulmasını onaylarsa, davanın şartlı tahliye kuruluna gönderilmesi mümkün olabilir.
Kurul kardeşler hakkındaki psikolojik değerlendirmeleri okuyacak ve hayatta kalan aile üyelerinin tanıklıklarını dinleyecek.
SERBEST KALMALARI İÇİN İKİ SENARYO DAHA VAR
Yeniden yargılanma talepleri geri çevrilirse, Menendez kardeşlerin diğer iki ihtimale yönelmesi bekleniyor:
1. Af talebi: Menendez kardeşlerin avukatı Mark Geragos, California Valisi Gavin Newsom’a af talebini iletti.
Talebin kabul edilmesi cezanın hafifletilmesini ve hatta kardeşlerin affedilmesini bile getirebilir, ancak kardeşler hakkındaki hükmü geri çevirmez.
Vali Newsom ise vereceği herhangi bir kararın, yeni seçilen Bölge Savcısı’nın değerlendirmelerine uygun olacağını kaydetti.
2. Habeas Corpus (İhzar müzekkeresi): Bu hukuki prensip, gözaltındaki bir kişinin yasa dışı hapis cezasına veya süresiz tutukluluğa itiraz etmesine izin veren yasal bir prosedür.
Menendez kardeşler bu talebi geçen yıl mahkemeye iletti. Duruşmada ele alınmayan yeni bir kanıtın incelenmesi talebi, bunun gerekçesi olarak sunuldu.
Talepleri, hapis cezalarının yeni bir kayıt ışığında anayasaya uygun olmadığını öne sürüyor. Bu kanıtın, babaları Jose Menendez’in cinsel istismarının mağduru olduklarını desteklediği savunuluyor.
1980’lerin Porto Rikolu erkek grubu Menudo’nun o zamanlar reşit olmayan bir üyesi olan Roy Rossello, o zamanlar plak şirketi RCA’da yönetici olarak çalışan Jose Menendez’in evine yaptığı ziyaret sırasında, Menendez’in kendisine uyuşturucu verip tecavüz ettiğini iddia etmişti.
Diğer bir kanıt ise Erik Menendez’in 1988 yılından kalan ve babası Jose Menendez tarafından cinsel tacize uğradığı iddiasını ayrıntılarıyla başka bir aile üyesine anlattığı mektup.
Trump, 3 ülkeye yönelik yeni tarife planlarını açıkladı
1
Europol ve Almanya’dan siber operasyon: 1300 domain devre dışı bırakıldı
1030 kez okundu
2
Avrupa’nın En Çok Aranan Genç Hacker’ı Tutuklandı
613 kez okundu
3
İsrail Bankaları Anonymous Sudan Tarafından Siber Saldırıya Uğradı
493 kez okundu
4
Telegram Üzerinden Gerçekleşen Siber Suçlar %53 Arttı!
421 kez okundu
5
Google’dan önemli uyarı: Milyonlarca kişiyi etkileyen Rus siber saldırısında ‘Pegasus’ yazılımı kullanıldı!
419 kez okundu
6
Japonya Siber Savunmasını Güçlendiriyor: “Aktif Siber Savunma” Kapasitesi Artırılacak!
386 kez okundu
7
Almanya, Siber Saldırılardan Dolayı Son Bir Yılda Yüz Milyarlarca Dolar Kayıp Yaşadı
371 kez okundu
8
ABD ve Ukrayna 10 Yıllık Savunma İş Birliği Anlaşması İmzaladı
365 kez okundu
9
İngiltere’de Hastanelere Siber Saldırı: Kan Bağışı Aciliyeti Duyurusu Yapıldı
356 kez okundu
10
Türkiye destekli Suriyeli muhalif liderlerden Abdurrahman Mustafa Cumhuriyet’e konuştu
339 kez okundu
11
Küresel ‘kadın cinayeti’ raporu: Hangi ülkeler başı çekiyor?
335 kez okundu
12
Lavrov’dan kritik açıklamalar… ‘HTŞ’yi kim finanse ediyor’ sorusuna yanıt verdi
308 kez okundu
13
Siber Güvenlik Girişimi SpyCloud, 35 Milyon Dolar Yatırım Aldı
295 kez okundu
14
Almanya alarmda: NATO üssünde güvenlik seviyesi yükseltildi!
285 kez okundu
15
Siber Suçların Maliyeti Artıyor: 2023’te Kayıplar 12,5 Milyar Dolara Ulaştı!
277 kez okundu
16
BAE Geçtiğimiz Ay 123 Binden Fazla Siber Saldırının Engellendiğini Duyurdu!
270 kez okundu
17
Fransa’da yönetim krizi
246 kez okundu
18
Milli İstihbarat Teşkilatı, MOSSAD’IN Avrupa Hücresini İstanbul’da Çökertti
244 kez okundu
19
Hollanda, Kuran ve dil kurslarına sıkı denetim getiriyor
243 kez okundu
20
Fransa’da tasarruf tedbirlerine karşı 200 bin kamu çalışanı sokağa indi
237 kez okundu
21
Suudi Arabistan ile Fransa arasında stratejik ortaklık anlaşması
229 kez okundu
22
Manyetik Kuzey Kutbu, Rusya’ya yaklaşıyor
227 kez okundu
23
Süpermarketi yağmalayan ayı, yakalanarak öldürüldü
225 kez okundu
24
İsrail Cumhurbaşkanı ile Elon Musk görüştü
173 kez okundu
25
Suriye, Irak ve İran dışişleri bakanları bir araya gelecek
155 kez okundu
26
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 7.0 büyüklüğünde deprem
148 kez okundu
27
Soğuk Savaş’ın Isınan Cephesi: Arktik
144 kez okundu
28
Protestolar şiddetlenmişti: BM’den, Gürcistan’a çağrı!
129 kez okundu
29
Ehane.com, mülk yönetimi alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek için yayında
129 kez okundu
30
Milyonlarca kişi etkileniyor: Küba karanlığa gömüldü
127 kez okundu