İmsak Vakti 02:00
Jandarma Genel Komutanlığı, SAHA EXPO’da sergilediği teknolojik ürünleriyle dikkat çekti. 4 bacaklı robot köpek platformu kabiliyetleriyle görenleri hayrete düşürürken, jandarma personellerine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Halis Toprak, “Jandarma Kriminal Başkanlığı dünyada adli bilimler ağında kendini yer bulmuş bir kuruluştur. Avrupa Kriminal Laboratuvarlar Organizasyonu ENFSI Türkiye’de ilk üye olan resmi bilirkişi kuruluşudur. Bu sayede Jandarma Kriminal Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’nın bilimsel karargahı olarak görev yapmaya başlamıştır” dedi.
Jandarma Genel Komutanlığı, SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda yerini aldı. Jandarmanın son teknoloji ürünleri vatandaşlar tarafından ilgili gördü. Ayrıca, vatandaşlar Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı personellerine yoğun ilgi gösterdi. Jandarma tarafından da Kadın Destek Uygulaması’na (KADES) da dikkat çekilerek, kadınların yalnız olmadığı vurgulandı. Avrupa’daki adli laboratuvarlar arasında bilgi paylaşımını, kalite standartlarını ve bilimsel işbirliğini artırmayı amaçlayan ve 40’tan fazla ülkeden 70’ten fazla üyesi bulunan Avrupa Adli Bilimler Enstitüleri Ağı ENFSI, Türkiye’den ilk olarak Jandarma Kriminal Başkanlığı bulunuyor. Jandarmanın kritik bölgelerde insani maksatlı mayın arama ve temizleme faaliyetlerinde ayrıca operasyonel faaliyetlerde kullanılan 4 bacaklı robot köpek platformu kabiliyetleriyle görenleri hayrete düşürdü.
“Jandarma Kriminal Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’nın bilimsel karargahı olarak görev yapmaya başlamıştır”
Kriminal Başkanlığı hakkında bilgi veren Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Halistoprak, “Jandarma Kriminal Başkanlığı, olay yerinden elde edilen maddi bulguları, günümüzün son teknoloji imkanlarını kullanarak, bilimsel teknik ve yöntemlerle inceleyen ve böylece suçun aydınlatılmasına katkı sağlayan resmi bilirkişi kurumudur. İlk olarak 10 Nisan 1993 tarihinde kurulmuştur altı tane şube olarak. Daha sonra günümüzün imkanlarına göre, şu anda gerekliliklerine göre 11 inceleme alanında 113 farklı metot kullanarak incelemelerimizi yapmaktayız. Jandarma Kriminal Başkanlığı dünyada adli bilimler ağında kendini yer bulmuş bir kuruluştur. Örneğin Kriminal Laboratuvarlar Organizasyonu ENFSI Türkiye’de ilk üye olan resmi bilirkişi kuruluşudur. Bu sayede Jandarma Kriminal Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’nın bilimsel karargahı olarak görev yapmaya başlamıştır. ve son gerekliliklerle yerli ve milli ürünleri geliştirmek amacıyla iki alanda ön plana çıkmıştır. Bir tanesi, bizim biyometrik imzaların adli incelemesi kapsamında Techsign firmasıyla ortak geliştirdiğimiz Adli Biyometrik İmza İnceleme Yazılımı. Bunu şu anda 2022 yılından beri ilk ve tek olarak Jandarma Kriminal Başkanlığı yapmaktadır ve 2022 yılından beri 2000’den fazla dosyanın incelenip açıklığa kavuşmasını sağlamıştır. Ayrıca, daha önce yurt dışından temin ettiğimiz uyuşturucu madde ve patlayıcı madde tespiti gaz kromatografi cihazlarında kullanılan referans maddelerin üretimini biz Kriminal Başkanlığı olarak yine ilk ve tek yapmış bulunmaktayız. Şu an için beş farklı maddenin üretimini yapıyoruz. Bunlardan biri TNT, diğeri PETN, RDX ve uyuşturucu olarak da metamfetamin ve kokain standart referans maddelerini yüzde 99’dan daha yüksek saflıkta üretiyoruz. ve bu üretimi daha sonraki zamanlarda diğer maddelere de yayıp bunu diğer kriminal birimlerle de paylaşmak istiyoruz” dedi.
Jandarmadan KADES uygulaması vurgusu
KADES uygulamasına dikkat çeken Jandarma Teğmen Gülnur Mert, “KADES, Kadın Acil Destek Uygulamasının kısaltılmasıdır. KADES uygulaması, akıllı cihazlara indirilerek şiddet gören veya şiddet görme tehlikesi altında bulunan kadınlarımızın telefonlarına indirebilecekleri bir uygulamadır. Cihaz konum bilgileri paylaşılarak, olay yerine en yakın devriye ve ekiplerimiz tek tuşla olay yerine intikal edebilirler. KADES uygulamasında yapılan konum paylaşımları 112 Acil Çağrı Merkezi’ne düşmektedir. Bu sebeple olay yerine en yakın şekilde intikal edilebilmektedir. Böylece birimler anında müdahale etme imkanı bulmaktadır” şeklinde konuştu. – İSTANBUL
iPhone 17 Yükselişi: Devasa Talep, Yeni Soğutma Mıknatısı ve Uzun Ömürlü Yazılım Desteği
2
İNÜFEST 2026 ödülleri sahiplerini buldu
1952 kez okundu
3
Xiaomi, Çok Uygun Fiyata İyi Özellikler Sunan Oyuncu Mouse’u Tanıttı
1820 kez okundu
4
TCG Anadolu’ya SAHA 2026’da yoğun ilgi: Vatandaşlar gemiyi görmek için Sarayburnu’na akın etti
1652 kez okundu
5
iPhone 17 Yükselişi: Devasa Talep, Yeni Soğutma Mıknatısı ve Uzun Ömürlü Yazılım Desteği
1567 kez okundu
7
iPhone 17 Şarj Sorunları ve Kablosuz Çözüm Deneyimleri
1452 kez okundu
8
Anadolu Hackathon Finali Sivas’ta Yapıldı
1435 kez okundu
10
DÜNYADA REKABET İÇİN GÜNCEL TEKNOLOJİNİN ENTEGRASYONU GEREKİR
1204 kez okundu
11
Denizli’de arama kurtarmaya yeni bir soluk
1157 kez okundu
14
Nokia’dan 5G ve yapay zeka hamlesi: Hisseler uçuşa geçti
875 kez okundu
15
ABD, yeni UFO belgelerini yayınladı
858 kez okundu
16
Samsung’un İlk Adımları: SH-100’den Galaxy’ye Uzanan Yolun Doğuşu
728 kez okundu
17
Linux’un Evrensel Mimarisi: Açık Kaynakla İnşa Edilen Hesaplama Gücü
717 kez okundu
18
TÜRGEV’den dijital hamle: 3 ülkeden gençler Kosova’da dezenformasyona karşı ortak çözüm üretti
668 kez okundu
20
Android’da Liquid Glass Tartışması: Google’ın Tasarım Yolu ve Pazarın Akışı
623 kez okundu
23
Savunma sanayisi temsilcileri Haliç Üniversitesinde buluştu
617 kez okundu
24
Apple, 256 GB’lık Mac mini’yi Türkiye Dahil Tüm Dünyada Satıştan Kaldırdı: İşte Mac mini’nin Yeni Başlangıç Fiyatı
599 kez okundu
25
Bakan Bayraktar, güneş enerjisinin yıl sonunda elektrik kurulu gücünde zirveye çıkacağını bildirdi Açıklaması
563 kez okundu
26
Türkçe şarkıların 50 yıllık değişimi veri madenciliğiyle incelendi
563 kez okundu
27
I/O 2026 İçin Google’un Android ve Aluminum OS Planları: Yeni Bir Döneme Doğru
545 kez okundu
29
Öğrenciler sorunlara yapay zekâ ile çözüm üretti, Anadolu Hackathon’un kazananları açıklandı
513 kez okundu
30
Ulaşım Festivali Malatya’da başladı
474 kez okundu