h Dolar 45,2366 % 0.01
h Euro 53,1064 % 0.01
h Sterlin 61,4975 % 0.29
a İmsak Vakti 02:00
İstanbul 15°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

NASA, Artemis 2 roketini onardı: Fırlatma tarihi belli oldu

NASA, geçen ay yaşanan teknik sorunlar nedeniyle Artemis 2 görevinde ertelemeler gerçekleştirmek zorunda kalmıştı. Ancak ajans, yaptığı açıklamada Artemis 2 roketinin onarıldığını duyurdu. 50 yılı aşkın bir süredir ilk insanlı Ay görevi olması hedeflenen Artemis 2’nin Nisan ayının başında fırlatılması planlanıyor.

98 metre yüksekliğindeki Space Launch System (SLS) roketi, 21 Şubat’ta yapılan kritik yakıt dolum testini başarıyla geçmiş ve hidrojen sızıntısı sorununu gidermişti. Test sırasında roket, süper soğuk propan ve sıvı hidrojen yakıtları sorunsuz şekilde almıştı. Ancak sadece bir gün sonra roketin üst aşamasında helyum akışında kesinti fark edildi.

NASA mühendisleri, sorunu çözmek için roketi hızla montaj tesisine taşımıştı. Yapılan incelemeler helyum akışını engelleyen bir contanın yerinden çıktığını ortaya koydu NASA, sorunun çözümü için hızlı bağlantı mekanizmasını çıkarıp yeniden monte etti ve düşük akış hızında helyum testi yaparak üst aşamanın işlevselliğini doğruladı. Mühendisler ayrıca contanın neden yerinden çıktığını araştırarak benzer sorunların tekrar yaşanmamasını sağlayacak.

Roketin fırlatma rampasına geri taşınması ise bu ayın ilerleyen günlerinde yapılacak. Yürütülecek hazırlıklar sırasında, roketin bir sonraki fırlatma için teknik açıdan yenilenmesi hedefleniyor.

GÖZLER 1 NİSAN’A ÇEVRİLDİ

Artemis 2 görevinde ilk fırlatma fırsatı 1 Nisan’da saat 22:24 UTC’de (TSİ 2 Nisan 01:24) açılıyor. Takip eden fırlatma tarihleri 3, 4, 5 ve 6 Nisan olarak planlandı. Nisan ayındaki son pencere ise 30 Nisan. Her fırlatma dönemi, görev yörüngesi ve teknik kısıtlamalar dikkate alındığında yaklaşık beş potansiyel fırlatma tarihine sahip olacak. Görev, Orion uzay aracını ve dört astronotu Ay’ın uzak tarafına taşıyıp Dünya’ya geri getirecek.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Yeni bir demans türü ortaya çıktı! Hasta, tek bir sese karşı takıntı geliştirdi

KATEGORİNİN POPÜLERLERİ