İmsak Vakti 02:00
Küçükçekmece’deki Ataköy Anadolu Lisesi’nde öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin sergilendiği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı.
TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında düzenlenen fuarda, yaklaşık 70 proje arasından seçilen 19 proje sergilendi. Fuara katılan öğrenciler, hazırladıkları projeleri uygulamalı olarak tanıtma fırsatı buldu.
Okul Müdürü Ayfer Yıldız, AA muhabirine, Türkiye genelinde yürütülen proje kapsamında bilimsel çalışmaların yapıldığını anlattı.
Öğrenciler tarafından öğretmenlerin gözetiminde hazırlanan projelerinin bir üst kurula sunulduğunu, bunlardan kabul edilenlerin yoluna devam ettiğini aktaran Yıldız, TÜBİTAK projesi kapsamında okuldan 20 projenin geçtiğini, bu hafta içerisinde de sunumlarının yapılacağını söyledi.
Yıldız, fizik, müzik, resim, tarih, coğrafya ve biyoloji gibi her alanda projelerin bulunduğunu kaydederek, “Bunlar, öğrencilerin bilimsel, akademik kariyerlerini geliştirmek, kendilerini daha iyi ifade edebilmek adına yürüttükleri çalışmalarıdır. Öğrencilerimiz güzel başarılar elde edebilmenin aslında ilk adımlarını attı. Bu yolda da bizler onlara destek olmaktayız.” dedi.
Fuarda sergilenen ve dünya tarihinde yer etmiş önemli savaşlara ait bilgileri içeren “Tarih Savaşları: Ben Kimim?” isimli oyun projesini hazırlayan öğrencilerden Burcu Nari, oyunun tarihteki savaşların akılda kalıcılığını artırmayı amaçladığını belirterek, “Oyunda dünyada sesini duyurmuş, birçok kayıp verdiğimiz veya zaferle sonuçlanan 50 savaş var, müfredatımızda da yer alıyor. Birinci Dünya Savaşı, Balkan Savaşı ve Çanakkale Savaşı gibi savaşlarımız var. Arkadaşlarımız bu oyunları oynayarak tarihi olayların akılda kalıcılığını artırıyor. Hem eğlence hem de ders materyali olarak kullandığımız için sıkıcı ezber yerine eğlenceli bir şekilde öğreniyoruz.” diye konuştu.
Projeye danışmanlık yapan tarih öğretmeni Ahmet Aslan, bu projenin tarih dersi kapsamında hazırlandığını anlatarak, “Proje, tarihi eğlenceli hale getirmeyi amaçlıyor. Yani hem öğreteceğiz hem de eğleneceğiz, amacımız bu. Bu proje aynı zamanda uygulanmış bir proje. Önce kendi aralarında arkadaşlarıyla birlikte uyguladılar. Sonra da TÜBİTAK çalışması kapsamında ziyaretçiler bunu uyguladı.” ifadelerini kullandı.
Günlük hayatta özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde zemine yerleştirilecek sistemle titreşimi kullanarak elektrik üretimini hedefleyen “Titreşimden Elektrik” projesini hazırlayan öğrencilerden Yağız Osman Kocabaş, şunları paylaştı:
“Buradaki amacımız, piezo diskleri kullanarak hiçbir emek ve zahmet harcamadan, insanların günlük hayatta yaptığı rutinlerden yürüyerek, eve giderek, işe giderek kullandığı titreşimden elektrik üretmek. Diğer amacımız da fosil yakıt olmadığından dolayı karbondioksit salınımı yok, tamamen temiz, çevreci elektrik üretmek. Titreşimin olduğu her yerde, toplumun daha fazla bulunduğu yerlerde, parklarda, sahil kenarlarında, yürüyüş yollarının olduğu yerlerde kullanılabilir.”
Fuarda, otomobillerde susuz tarım uygulamaları ve elektrikli araçlarda şarj döngüsü gibi çeşitli projeler de sergilendi.
Moskova’da mobil internete erişim yeniden açıldı
2
İNÜFEST 2026 ödülleri sahiplerini buldu
1952 kez okundu
3
Xiaomi, Çok Uygun Fiyata İyi Özellikler Sunan Oyuncu Mouse’u Tanıttı
1820 kez okundu
4
TCG Anadolu’ya SAHA 2026’da yoğun ilgi: Vatandaşlar gemiyi görmek için Sarayburnu’na akın etti
1652 kez okundu
5
iPhone 17 Yükselişi: Devasa Talep, Yeni Soğutma Mıknatısı ve Uzun Ömürlü Yazılım Desteği
1564 kez okundu
7
iPhone 17 Şarj Sorunları ve Kablosuz Çözüm Deneyimleri
1452 kez okundu
8
Anadolu Hackathon Finali Sivas’ta Yapıldı
1435 kez okundu
10
Denizli’de arama kurtarmaya yeni bir soluk
1157 kez okundu
13
Nokia’dan 5G ve yapay zeka hamlesi: Hisseler uçuşa geçti
875 kez okundu
14
ABD, yeni UFO belgelerini yayınladı
858 kez okundu
15
Samsung’un İlk Adımları: SH-100’den Galaxy’ye Uzanan Yolun Doğuşu
728 kez okundu
16
Linux’un Evrensel Mimarisi: Açık Kaynakla İnşa Edilen Hesaplama Gücü
717 kez okundu
17
TÜRGEV’den dijital hamle: 3 ülkeden gençler Kosova’da dezenformasyona karşı ortak çözüm üretti
668 kez okundu
19
Android’da Liquid Glass Tartışması: Google’ın Tasarım Yolu ve Pazarın Akışı
623 kez okundu
22
Savunma sanayisi temsilcileri Haliç Üniversitesinde buluştu
617 kez okundu
23
Apple, 256 GB’lık Mac mini’yi Türkiye Dahil Tüm Dünyada Satıştan Kaldırdı: İşte Mac mini’nin Yeni Başlangıç Fiyatı
599 kez okundu
24
Türkçe şarkıların 50 yıllık değişimi veri madenciliğiyle incelendi
563 kez okundu
25
Bakan Bayraktar, güneş enerjisinin yıl sonunda elektrik kurulu gücünde zirveye çıkacağını bildirdi Açıklaması
562 kez okundu
26
I/O 2026 İçin Google’un Android ve Aluminum OS Planları: Yeni Bir Döneme Doğru
545 kez okundu
28
Öğrenciler sorunlara yapay zekâ ile çözüm üretti, Anadolu Hackathon’un kazananları açıklandı
513 kez okundu
29
Ulaşım Festivali Malatya’da başladı
474 kez okundu
30
Petrol Ofisi Grubu, Motobike Fuarı’nda Maximoto Yağlarını Tanıttı
462 kez okundu